PETER SAS ARCHITECTEN   informatie projecten
 <  >
     
                     
       
                 
Rembrandthuis nieuwe vleugel     Het Museum het Rembrandthuis koopt de grond mét een plan voor een kantoor op een kavel naast het Rembrandthuis. Het museum vraagt ons dat plan te wijzigen tot een uitbreiding, die deel uit maakt van een totaalplan voor het museum; een reconstructie van het woonhuis van Rembrandt en in de nieuwbouw de hoofdentree, een museumwinkel, een auditorium, twee tentoonstellingszalen, een studiecentrum en kantoorruimten. Een strikte routing door het museum ligt aan het ontwerp ten grondslag
De bezoeker komt binnen in de nieuwe vleugel, wordt geleid naar het auditorium voor een introductie op het museum, bezoekt dan eerst het woonhuis en steekt vandaar op gelijk niveau door naar de tentoonstellingszaal op de tweede verdieping van de nieuwe vleugel. De twee zalen hebben bewust geen ramen aangezien etsen - hieruit bestaat de collectie van het museum - slechts zeer beperkt licht verdragen. De zaal op de tweede verdieping heeft het karakter van een prentenkabinet, de zaal op de eerste verdieping is met zijn grotere hoogte tevens geschikt voor het tentoonstellen van schilderijen en beelden.
Er is gebruik gemaakt van sobere materialen; schoon beton of stuc voor wanden, hardsteen voor de vloeren en stalen systeemplafonds.
Het ontwerp van de voorgevel was uitdrukkelijk voorbehouden aan de architect van het op die plek ontworpen kantoor. Uiteindelijk is zij van de hand van ir. Moshe Zwarts.
      opdrachtgever
Stichting Museum Rembrandthuis

installatieadviseur
Wichers & Dreef Badhoevedorp
constructeur

van Eijck ACT Amsterdam
aannemer
Midreth Mijdrecht
installateur E
Gijs van den Pol Bilthoven
installateur W
Bilthoven
installateur S
Hoogendoorn Houten
beveiliging
Automatic Signal Rijssenhout

opdracht najaar 1995
oplevering mei 1997

oppervlakte 750 m2

medewerkers
Peter Sas
Kees van Nunspeet