PETER SAS ARCHITECTEN   informatie projecten
 <  >
     
                     
woonhuis fam. J. Leeman Schiedam   woonhuis fam. J. Leeman Schiedam   woonhuis fam. J. Leeman Schiedam   woonhuis fam. J. Leeman Schiedam
             
>
       
woonhuis particulier Schiedam    

Bij het eerste gesprek over een verbouwing van het huis springt het in het oog dat er in de loop der jaren veel onderdelen in het huis zijn gewijzigd of toegevoegd. Al die onderdelen zijn hecht doortimmerd en zitten goed in de verf maar vertonen geen samenhang. De trappen zijn stijl en de treden klein. Het huis is donker, want er zijn alleen ramen aan de voorgevel en aan een steeg aan de zijkant van het huis.

Besloten wordt om het huis grondig aan te pakken, een geheel nieuw trappenhuis te maken en licht in het huis te brengen door het maken van een groot daklicht.

Er volgen meerdere voorstellen; een aanpak dicht bij de bestaande situatie of meer een loft. Er wordt voor gekozen het huis ruimtelijk open te maken terwijl de organisatie van het huis ongewijzigd blijft. De begane grondvloer blijft één grote werkkamer, op de eerste verdieping blijven de woonkamer, keuken en eetkamer, op de tweede verdieping blijven twee slaap- kamers. Een derde kleine slaapkamer wordt getrokken bij de badkamer.

De nieuwe trappen worden de kern van het huis, zeker ook omdat in het dak over de gehele lengte van het trappenhuis een groot daklicht wordt aangebracht.
De trap van de begane grond naar de eerste verdieping wordt een dichte trap met eikenhouten treden, de trap van de eerste naar de slaapverdieping wordt open en van staal. Van deze trap worden de treden aan één zijde opgehangen aan ronde stangen, aan de andere kant geborgd in de opgaande wand die eindigt in het daklicht.
De vloeren van alle verdiepingen wordt uitgevoerd in eiken.

     

opdrachtgever
particulier

constructeur
Aronsohn Rotterdam
aannemer
Ciolina Rotterdam

interieurbouwer
Renner Interieurbouw Rotterdam


opdracht 2003
oplevering 2005

oppervlakte 375 m²

medewerkers
Peter Sas
Marcel Martensen
Kees van Nunspeet